Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη
Ο φασισμός και ο ναζισμός χρησιμοποιούνται πολλές φορές με την ίδια έννοια, ωστόσο, εμπεριέχουν διαφορές ως προς το περιεχόμενο της ιδεολογίας τους.
Ακόμα και αν οι δύο ιδεολογίες είναι αιματοβαμμένες, αξίζει να εντοπίσουμε την ιδεολογική διαφορά ανάμεσα στις δύο.
Ο φασισμός προέρχεται από την Ιταλική λέξη fascismo, η οποία στο μακρύ γενεαλογικό της δέντρο προέρχεται από τη Λατινική λέξη fasces.
Αυτό που χαρακτηρίζει τον φασισμό, είναι η αυταρχική επιβολή των απόψεων και της ιδεολογίας του στην κοινωνία, την οποία επιβάλλει με κάθε αποκλεισμό της διαφορετικής άποψης.
Ο φασισμός αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1920 στην Ιταλία, ονομάστηκαν “fascio di combattimendo” και απέκτησε πιο σοβαρή υπόσταση και συγκεκριμένο ιδεολογικό υπόβαθρο όταν ο Μουσολίνι χρησιμοποίησε αυτό τον όρο για να περιγράψει τις παραστρατιωτικές ομάδες που δημιούργησε στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο ναζισμός, από την άλλη, αναδύθηκε στη Γερμανία μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ, ενώ προϋπήρχε ως ιδεολογία ήδη από το 19ο αιώνα. Η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία οδήγησε στην εφαρμογή της με τα γνωστά της τραγικά γεγονότα που επέφερε στην ανθρωπότητα.
Ο ναζισμός -ή αλλιώς εθνικοσοσιαλισμός ή Nationalsozialismus, υποστήριζε την ιδέα ότι η πρόοδος της ανθρωπότητας απορρέει από την Αρία φυλή, η οποία υπερέχει έναντι άλλων φυλών και ομάδων ανθρώπων.
Ο μεγαλύτερος εχθρός του θεωρούνταν οι Εβραίοι, οι οποίοι συγκεντρώνουν οικονομική δύναμη και ο καπιταλισμός λειτουργεί ακόμα πιο δραστικά εξαιτίας αυτών, οι οποίοι χαρακτηριζόντουσαν “παρασιτική φυλή”.
Ο ναζισμός βλέπει ως απειλή για την καθαρή φυλή πολλές ομάδες ανθρώπων, όπως οι Ρομά, οι ομοφυλόφιλοι, οι σωματικά και διανοητικά ανάπηροι, οι μαύροι, οποιαδήποτε ομάδα δεν μπορούσε να χωρέσει στη δική τους κοσμοθεωρία περί ανωτερότητας.
Η ουσιαστική διαφορά του Ναζισμού από το φασισμό είναι η έντονη ιδέα περί ανώτερης φυλής, ο διάχυτος ρατσισμός με τον οποίο διαποτίστηκε η ναζιστική θηριωδία.
Στην Ιταλία δεν υπήρξε Ολοκαύτωμα, στρατόπεδα θανάτου, διαδικασία εξόντωσης ολόκληρων εθνών και ομάδων ανθρώπων, ακόμα και αν η αυταρχική επιβολή της ιδεολογίας είχε και ως αποτέλεσμα απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Το κοινό των δύο ιδεολογιών μπορούμε να πούμε πως ήταν ο αυταρχισμός, ο λαϊκισμός, η υπερίσχυση των ισχυρών, αλλά ο έντονος ρατσισμός στο βαθμό της παγκόσμιας τραγωδίας εκφράστηκε στο Ναζισμό, ενώ οι διαφορές και των δύο εκφράστηκαν διαφορετικών και στον τρόπο οργάνωσης των δύο χωρών.